Любопитно

„Под чучура“ – „сатиричният миш-маш“ на д-р Драгомир Мирчев

„Под чучура“- така е озаглавил новата си книга д-р Драгомир Мирчев. В нея са събрани епиграми, сатирични миниатюри и стихотворения, афоризми, които авторът определя като „сатиричен миш-маш“. Редактор на сборника е Ели Видева.

Всичко написано е израз на гражданската позиция на д-р Мирчев. Лаконичните редове са изключително актуални, сякаш са писани днес:
“В общия хаос и слободия
взеха България за бащиния“.

И още:
“Ставай нине, Господине,
че да седна вече Аз.
Няма да ти се размине
дойде моят ред за власт“.

Изключително интересни са перифразите по Христо Ботев, Добри Чинтулов, Петко Р.Славейков, Стоян Михайловски, Пейо Яворов, Иван Вазов:
“Последний напън вече е настал“
и всеки всекиго замерва с кал“.

Под чучура„Под чучура“ е сатиричен портрет на днешна България, огледало за обратно виждане на всички обществено-политически и социални явления и процеси в сегашния български свят, пише в предговора акад. Марин Кадиев. С жив интерес и изследователска страст Драгомир Мирчев прониква в политическата атмосфера у нас и в различни социални пластове, като прецизно и проникновено ги анализира с изобличителен патос.

Проницателно е уловено многообразието на съвременността, без да се премълчават или прикриват както битовите човешки слабости, така и обществените недъзи. Авторът изразява и жизнеутвърждаващото начало, че под чучура на родната бащина стряха можем да постигнем дълбоко осмисляне на себе си като върховна духовна ценност, като човешка добродетелност, казва акад. Кадиев.

Под чучураСборникът е изцяло авторска книга. Цялото художествено оформление, рисунките, карикатурите – всичко е сътворено от д-р Мирчев, известен не само в Хасково със своите творби в различни видове изкуства.
Тепърва в Хасково и региона предстои премиерата на книгата. Сега авторът се готви за участие в традиционния поетичен и музикален фестивал „Есенни щурци“ в Горски извор, а след това – в международни културни празници в Украйна и Турция. Тези дни излиза още един негов сборник – „Сентенции с претенции“.

Д-р Мирчев усилено работи и върху книга, която несъмнено ще обогати литературата за Хасково. В нея ще бъдат събрани ескизи от културния живот в града в периода 2015 -2021 г, които ще припомнят за фестивали, премиери, концерти, спектакли, изложби, литературни четения, грижливо документирани с фотоапарат и камера.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button