Хасково

Млади астрономи подредиха уникални снимки в изложба

ИзложбатаФотоизложбата „Вълшебствата на светлината по небето и земята“ подредиха във фоайето на Младежки център възпитаниците на школата по астрономия. Експозицията е посветена на 10-годишнината на общинското предприятие.

Снимките в изложбата представят най-интересните астрономически обекти и явления през последните 10 години и са направени от възпитаниците на школата към Астрономическа обсерватория при Младежки център.

Поколението астрономи-любители от последните 10-15 години е едно от най-щастливите, защото имаше възможмост да наблюдава почти всички възможни обекти и явления на небето, коментира ръководителят на школата Йоанна Кототанекова.

ИзложбатаСред тях са слънчево затъмнение от България – следващото ще е чак през 2081 г., пасаж на Венера пред Слънцето – явление, първото от 121 години, пасаж на Меркурий пред Слънцето с периодичност от 7 и 13 години, полярно сияние от България – за нашата географска ширина това е изключително рядко явление.

Изложбата има и образователен характер и е изключително подходяща за посещение от ученици. Всички снимки се продават, а средствата ще се използват за закупуване на специален телескоп за наблюдение на Слънце, слънчеви петна и протуберанси тип CORONADO, допълни Кокотанекова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button