Любопитно

Учителка с ценно дарение на библиотеката в Харманли

Дългогодишната учителка в НУ „Отец Паисий“ в Харманли Славка Демирджиева направи ценно дарение на библиотеката в града. Тя връчи на културното средище съхранени през годините стари книги и фотографии.

Освен художествена литература са предоставени книги на историческа тематика и адресирани към учителската аудитория. Сред тях е и екземпляр от книгата, посветена на 100-годишнита на църквата „Св. Атанасий“ в Харманли, издадена през 1935 г. от църковното настоятелство. Автор е Марко Сакарски – емблематична личност, допринесла за обществено-политическия и културно-просветния живот на града и общината.

Дарение

Интерес представляват и песнопойките от миналия век, които амбулантни народни певци предлагали на слушателите си след емоционални изпълнения по време на панаири, празненства и на пазари. Тънките книжлета с хайдушки, войнишки и градски песни се печатали с разрешението на тогавашното министерство на народното просвещение.

Архивни снимки са запечатали сгради и строежи на различни обекти в Харманли и околните села, лятната читалня на библиотеката, обществената баня. Дарението съдържа и дипляни и други информационни материали от 70-те години, популяризиращи забележителности на Харманли.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button