Хасково

Ученици беседваха за „Д-р Петър Берон и Рибният буквар“

БеседатаБеседа по повод Деня на будителите на тема „Д-р Петър Берон и Рибният буквар“ се проведе в детския отдел на регионалната библиотека.

Ученици от СОУ „Васил Левски“ чуха биографията на българския просветител и учен и разбраха, че една грешка е дала името на Рибния буквар. Това са изображенията на делфина и кита на корицата, които по-рано са ги смятали за риби. Учениците от хасковското школо веднага показаха знания и обясниха, че всъщност това са бозайници.

Беседата „Едно време обаче в прехода на Възраждането е имало само килийно училище, в което учениците са четяли молитви на черковнославянски език, който дори не разбирали“, продължи беседата Катя Петрова от библиотеката. Тя допълни още, че тогава боят и наказанието са били средства за възпитание в българското училище. Именно това е накарало Петър Берон да издаде „Рибния буквар“, който е допринесъл за това, децата да могат да четат и пишат на разбираем език.

След края на беседата учениците от СОУ „Васил Левски“ поднесоха венец и зветя пред паметника на възрожденците в Хасково.

Поднасянето на венци Поднасянето на венци

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button