Любопитно

Ценни римски мозайки откриха археолозите край Светилището на нимфите – ВИДЕО

Светилището на нимфите край Каснаково е най-добре запазеното тракийско светилище в България

Ценна римска подова мозайка и десетки артефакти са открили археолозите при разкопките край Светилището на нимфите и Афродита до село Каснаково. Този сезон работата им е била съсредоточена върху най-голямата сграда, която се е оказала значително архитектурно решение с площ от 2 700 квадратни метра.

Светилище
Римската мозайка е подобна на тази във вила Армира

Най-северните и западни помещения се оказаха с бански и хигиенни функции, разкрит беше и интересен малък басейн, обяви днес ръководителят на проучванията д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт. Сред интересните находки е около 3 кв. м. подова мозайка с ромбоидни фигури, подобна на тази във вила Армира.

Светилище
д-р Веселка Кацарова

Смята се, че имотът край Светилището на нимфите е бил дом на римския пълководец от тракийски произход Тит Флавий и неговата любима жена Клавдия Монтана. Той е получил земята като награда за вярната си служба към Рим. На мястото на лековитите извори те издигнали светилище в чест на нимфите на Афродита.

Днес стана ясно, че изследователите вече знаят и произхода на откритите през 2017 г. на мястото изключително ценни статуя на богинята Изида и глава на сатир. Чрез анализ на материала е установено, че той е от кариера край Атина, което според археолозите доказва, че обитателите на мястото са били знатни хора, които могат да си позволят подобна покупка.

Светилището на нимфите край Каснаково е най-добре запазеното тракийско светилище в България и единствен нимфеум. То е обявено за национален паметник на културата през 1968 година.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button