Регион

Тракийци на поклонение на Петрова нива

Представители на тракийски дружества в Хасково и региона ще участват в националния тракийски събор-поклонение на Петрова нива.

Под почетния патронаж на президента Румен Радев там с тържествена заря-проверка ще бъде отбелязана 118-ата годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Традиционни организатори на събитието са община Малко Търново и Съюзът на тракийските дружества в България, каза председателят на Тракийското дружество в Хасково Кирил Сарджев.

Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци ще бъде отслужена в храма-костница „Св. Петка“, издигнат в близост до паметника в местността Петрова нива.
В програмата на честването са включени научна конференция на тема „125 години организирано тракийско движение в България“, посрещане на участниците в похода „По стъпките на преображенци“, награждаване на лауреатите от петия фолклорен конкурс „Хайдушка и комитска песен“.

Преди месец представители на читалище „Тракия 2008“ и на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково посетиха паметни места в Странджа и се преклониха пред паметта на героите на Илинденско-Преображенското въстание. Групата поднесе цветя на мемориала и на костницата на войводата Георги Кондолов, живял в Хасково, припомня Haskovo.info.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button