Регион

Язовир „Ивайловград“ с опасно ниско ниво, рибата измира

За измирането на тонове риба в язовир „Ивайловград“ сигнализираха рибари. Ръкавите край селата Бориславци и Ставри Димитрово са почти пресъхнали.

Те не помнели подобен мор, което според тях се дължало на изпускането на язовира до брутално ниско ниво. Оставали малки водни басейнчета, в които рибата умирала, а след това била изяждана от чакалите. В района се носела отвратителна миризма. „Защо никоя институция не взима отношение. Това е срамота“, казват хората.

Риба

 

От РИОСВ – Хасково коментираха пред Haskovo.info, че при тях няма сигнали за умряла риба в язовира, но контролният орган в случая бил „Басейнова дирекция“ – Пловдив. От ИАРА потвърдиха за Haskovo.info, че рибата в язовира масово умира заради неговото изпускане и липсата на кислород във водата. Отговорната институция за това е МОСВ, които са сигнализирани.

Ежедневният бюлетин за състоянието на водите на екоминистерството към 20 август показва, че в язовир „Ивайловград“ има 64.017 млн. м3 вода, което е 40.85% от общия му обем. Средноденонощният му приток вчера е бил 22,465 кубически метра в секунда, а средноденонощният разход – 20,154 кубически метра в секунда.

Ниско е нивото и на останалите два язовира от Каскада „Арда“ – „Кърджали“ и „Студен кладенец“. Причината е безводието и задължението на България да подава вода към Гърция.

Риба

ИЗПРАТИ НОВИНА

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Kkk
Kkk
21.08.2021 15:05 15:05

Веднага да спрат подаването на вода към Гърция.

Мангалотикос
Мангалотикос
21.08.2021 23:55 23:55
Отговор до  Kkk

Сикев ацана

Анонимен
Анонимен
22.08.2021 9:56 9:56

Какви задължения бе ,какви 5лева?
Що за оправдания и малоумщини са това ?
България на сухо заради Гърция….
А защо не споделите ,че някой е пряко заинтересован ВЕЦ-овете да не спират да работят и да изнасят електроенергия ……?

Сандо
Сандо
22.08.2021 12:19 12:19

Те хората измряха какво остава за рибата.

Back to top button