Регион

Сдружението на общините и ВиК холдингът търсят възможност за диференцирана цена на водата

Около продължаване на дебата в търсене на законодателни промени за прилагане на диференцирана цена на водата са се обединили на среща от Национално сдружение на общините в Република България и „Български ВиК холдинг“. Това съобщи след срещата кметът на Димитровград Иво Димов, който е и зам.-председател на сдружението.

Haskovo.info припомня, че ВиК – Димитровград все още не е консолидирано с Асоциацията по ВиК – Хасково. От кметството се борят за намиране на законово решение, което да не доведе до драстично поскъпване на водата в общината след вливането на димитровградското ВиК дружество в Асоциацията.

Среща

Кметовете са поставили и въпроса за отражението на поскъпването на тока за промишлени нужди върху себестойността на доставяната вода и невъзможността на редица ВиК-дружества и оператори в страната да покриват сметките си за ток. „За ВИК – Димитровград тази цена на електроенергия е катастрофална, имайки предвид тежкото финансово състояние на дружеството към момента“, казва Димов.

Обсъждани са още ефективността на управление на ВиК-дружествата и приетите пред Европейската комисия ангажименти за консолидация във ВИК сектора. По груби сметки на Сдружението на общините на страната ще са необходими около 11 млрд. лв. инвестиции, за да има качествена услуга и нормално водоподаване във всички населени места.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button