Любопитно

Деца измайсториха макет на Димитровград с 230 сгради и 10 метра улици

Умален макет на Димитровград, изработен от деца и гости на града през лятната ваканция бе представен днес в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, съобщават от общината.
Проектът е създаден с участието на над 50 деца и ентусиасти. Макетът е изработен изцяло от рециклирани материали – хартия и пластмаса. За направата са използвани над 400 кутийки в различна форма и големина, десет пръчки силикон и 200 листа цветна хартия. От тях и други подръчни материали са измайсторени общо 230 сгради, 10 метра улици с осветление. Проектиран е и малък канал с течаща в него вода, изобразяващ коритото на река Марица.

Макет

Създателите му са вложили 100 часа труд и са се постарали в него да намерят място почти всички уникални сгради и забележителности, с които се гордеят димитровградчани. Макетът се намира в Детския отдел на библиотеката.

Макет

По-рано днес културната институция представи отбрани книги с автографи на видни личности от фонда си. Книгите са дарявани или закупувани от библиотеката през годините. Сред авторите на автографите са бившите президенти Жельо Желев и Георги Парванов, бивши министри и величия от социалистическото минало, историци, академици, писатели и творци.

Макет

Специално място в изложбата е отредено на книгите с автографи на носители на националната и международната литературни награди „Пеньо Пенев“, както и на творци от Димитровград и общината.

Сред гостите на събитията, посветени на празника на Димитровград, бяха главният архитект на общината Елисавета Георгиева и заместник-кметът Яшо Минков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button