Хасково

Европейските преброители в Хасковско ще получат над половин милион

Заседанието на комисиятаОколо 350 лева ще получат анкетьорите, които ще участват в преброяването на  населението и жилищния фонд догодина, стана ясно днес на първото от четирите заседания на Областната комисия по преброяване. В региона се очаква да бъдат наети на граждански договори около 1400 преброители и 250 контрольора. Това означава, че само за заплати на тези служители държавата ще се бръкне около 570 хиляди лева. Националното преброяване ще струва на държавата общо 30 милиона лева, съобщи секретарят на комисията и началник на Териториалното статистическо бюро Наско Нанев.

Тези хора ще преминат обучение, което включва напътствия как анкетьорите да се държат с хората. Причината е, че предварителното преброяване е показало, че гражданите са предубедени към преброителите и много трудно дават информация на държавата, уточни Нанев.

Той припомни, че всеки, който откаже съдействие на преброителите ще бъде глобяван. Засега глобата е 60 лева, но в новия проекто-закон, който трябва да гледа сега Народното събрание е предложена по-висока сума. За успокоение на хората той допълни още, че анкетьорите ще се легитимират със специални карти със снимка.

Наско Нанев припомни още, че това е първото преброяване в България, което ще се проведе по правилата на Европейския съюз. Освен класическия начин хората ще могат да се преброят и сами по интернет. Като електронното преброяване ще предхожда стандартното. С приемането на закона ще стане ясно и кога точно ще бъде преброяването на населението и жилищния фонд – през февруари или през март.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button