Хасково

160 лв. е глобата при отказ от преброяването

По закон всеки български гражданин е длъжен да се включи в предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в страната, като 160 лв. е глобата при отказ от предоставяне на информация, предупреди началникът на отдел „Статистически изследвания“ в Хасково Светла Велева.

Преброяването започва на 7 септември и ще продължи до 3 октомври. Велева и заместник-областният управител Виолета Желева призоваха на пресконференция гражданите да се включат в електронния етап на преброяването от 7 до 17 септември през сайта на Националния статистически институт. Така ще се ограничи контактът между хората в условията на пандемия.

Преброителите в Хасковска област са 665, а контрольорите – 162. 60 са записани в резервен списък. Вече имало 29 отказа, като сред тях са на преброители, които са се заразили с коронавирус. Те ще бъдат заменени от резервните.

Има възможност домакинствата да се разберат със съответния преброител да им остави анкетните карти, те да ги попълнят и да ги предадат след няколко дни. След приключването на електронното преброяване ще се разкрият и временни преброителни пунктове, където хората ще могат да предават анкетните си карти, когато са готови.

За преброителите са осигурени маски, шлемове и дезинфектанти. Попълването на анкетната карта на карантинираните може да става и по телефона.

3 коментара

  1. алооо,капути!аз да не съм овца да ме броите бе?и какво цели това?информация наготово за крадците къде и какво?айде нема нужда!

  2. И как да разберем пребротелите дали са преброители или крадци?
    Ако се легитимират с карти как да разберем те дали са истински?
    И кражбите ще зачестят си мисля аз!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button