Регион

Незаконните кариери за гнайс – основен поминък в Ивайловградско

Така изглеждат кариерите

Така изглеждат кариерите

Десетки незаконни кариери за добив на гнайс работят в района на Ивайловград. В планината около града има над 100 площадки за добив на ивайловградски камък, а издадените концесии са едва 9. В същото време това е основният поминък за хората в района.

Контролът на кариерите за добив на облицовъчен камък е в ръцете на регионалната инспекция по околна среда и води. Там обаче има само един експерт, който отговаря за 2 области. Затова бе назначена комплексна проверка с участието на полицията и други държавни служби. На място са открити едва 5 фирми. Един от глобените е Красимир Аргиров. Санкциите му са за над 50 000 лева.

Красимир Аргиров

Красимир Аргиров

Аргиров признава, че през годините фирмата му е работила незаконно. Но са разчитали и на това, че до 2008-ма са плащали такси на общината, а сега голяма част от фирмите внасят наем. Обикновено кариери са получили разрешение за проучване на терените. Вместо ограничени количества камък за изследване обаче, те добиват тонове, които продават. През това време чакат одобряване на законна концесия. Красимир Аргиров е подал документи още през 2006-та.

Докато незаконните кариери дълбаят включените в НАТУРА 2000 земи, хората в региона разчитат изцяло на тях за прехраната си. От общината признават, че за 70% от мъжкото население друг вариант аз работа няма. Както има една дума при нас – камъкът е хляб, каза заместник – кметът Асен Хаджиев.

И фирмите, и представителите на държавата са на мнение, че режимът на даване на концесия трябва да се олекоти и ускори, за да може законните кариери да станат повече. Така те сами ще се контролират, а държавата ще печели от такси за добивания материал.

Вижте още във видео репортажа

 Кариерите за гнайс  Кариерите за гнайс
 Кариерите за гнайс  Кариерите за гнайс

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ЕДИН 2
ЕДИН 2
04.11.2010 19:28 19:28

ТИЯ В БЪЛГАРИЯ ЛИ ЖИВЕЯТ А? КАДЕ ИМ СА ОСИГОРОВКИТЕ,КАДЕ СЕ ЛЕКУВАТ,ОТ КАДЕ ПОЛЗВАТ БЛАГА,ЗА ВСИЧКИТЕ ТИЯ ГОДИНИ ДА СИ ПЛАТЯТ НА КУП ВСИЧКИ ОТЧИСЛЕНИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА И ТОГАВА ДА ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ,ИНАЧЕ ДА ОТИВАТ В ГЪРЦИЯ СКАПАНЯЦИ.НЯМА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ,НЯМА КМЕТ,НЯМА ПОЛИЦИЯ,Е*АТИ ПАРОДИЯТА НА ДЪРЖАВА…

Back to top button