Любопитно

Представиха новия син календар на Димитровград

Новият календар на Димитровград 2020/2021 беше показан на празничния 2 септември в лятната читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Календарът, който е уникален с това, че е от септември до септември, беше представен от кмета Иво Димов, временния директор на Историческия музей Антоанета Станчева и уредника на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ Емилия Стоева. Музикален поздрав отправиха от Забавно-духовия оркестър.

Празник

Знаковият календар, започнал своето летоброене от 2007 г., е 14-ти поред, под кураторството на художника Стефан Чурчулиев. Изданията му са стойностни и естетски направени. Този път на фокус в календара е синият цвят. Синьото е цветът на безкрайността, на небесната синева, на безкрайната морска шир. Това е цветът на Богородица, чрез която божественото начало се въплъщава в човешки образ. Благородството се свързва със синия цвят.

Корицата е на Георги Стойнев „Пейзаж в синьо“. Следващите картини са на Любен Янев, Тома Трифоновски, Енчо Пиронков, Стефан Чурчулиев, Владимир Пенев, Владимир Запрянов, Ради Радев, Благой Господинов, Надежда Стойнева, Стоян Цанев, Петко Чурчулиев, Христо Панев.

От 18:30 часа е тържествената сесия на общинския съвет, на която близките на д-р Валентин Палашев ще получат плакета и удостоверението за посмъртното му удостояване с отличието „Почетен гражданин на община Димитровград“.

В 20 часа започват тържествата на площад „България“, като ще има заря и концерт на D2 и Станислав Сланев – Стенли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button