Хасково

Томислав Дончев: Революция до една година, проектите – елекронно

СрещатаПрез следващата година усвояването на европейските средства, които страната ни може да използва, трябва да достигне 20 процента. Сега то е едва 8 на сто. Мнението е на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, който се срещна с представители на общините и неправителствени организации в Хасково тази вечер.

Участниците в срещата поискаха процедурите по кандидатстване и усвояване на европейски средства да бъдат опростени, както и да се ускорят плащанията. Министър Дончев коментира пред Haskovo.info, че всички резерви на местно и на национално ниво ще бъдат използвани в тази посока, но опростяването на нормативната база има граници, поставени от Брюксел, които не можем да не спазваме. Според Дончев истинската революция ще настъпи, когато ще може да се кандидатства по електронен път. Това ще стане до една година, прогнозира министърът.

Томислав ДончевСред поставените на срещата проблеми бе този с настъпилите промени през последните месеци. Така например готов проект за пречиствателна станция в Свиленград не може да се използва, тъй като не отговаря на новите изисквания. В същото време граничната община е изтеглила кредит от четвърт милион лева за изготвянето на проекта, който сега трябва да изплаща.

Министър Дончев заяви, че промените се правят в полза на бенефициентите и се ангажира да провери лично конкретния сигнал, както и проблема на хасковлийката Илияна Петрова, която от вече три месеца чака отговор защо не получава парите си по оперативна програма.

На въпрос как неправителствените организации да осигурят гаранция при изпълнение на проектите и дали не може държавата да създаде фонд, който да дава целеви средства, министърът отговори, че държавата няма как да кредитира частни структури без да е сигурна, че ще си получи обратно парите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button