Любопитно

Писатели от Хасковско – в литературен сборник в Чикаго

Писатели, свързани с хасковския край, са включени в „Нистинари“ – шестия литературен сборник с творби на български автори от различни страни и континенти, отпечатан в Чикаго.

Ако някой се чуди на заглавието, ето обяснението. „Нистинарка идва от истина. Нистинарите са хора на истината и тях огън не ги лови“, казва един от героите в едноименния разказ на Виктор Хинов.

„Нистинари“ съдържа 42 разказа и 48 стихотворения на 72 български автори от 15 страни и 6 континента. Част от творбите преди това са публикувани в литературната рубрика на EuroChicago, български медиен портал в САЩ, основан от през 2003 г.

На страниците на изданието се изявява Николай Дялков от Тополовград, председател на Клуба на поетите и писателите към читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1894“, автор на седем стихосбирки, превеждан на руски и сръбски, награждаван на национални и международни поетични конкурси.

Представена е родената в Хасково Калина Томова, която пише поезия, импресии, проза. От 2008 г. тя живее в Чикаго. Член е на Лигата на българските писатели в САЩ и по света, а през 2020 г. е избрана в управителния й съвет.

Читателят ще забележи и името на Светла Кьосева, родена в Димитровград, живееща в Будапеща от десетилетия. Директор на Българското училище по роден език в Будапеща, редактор на българското предаване по Унгарското радио, главен редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот „Хемус“, преводач на съвременна унгарска поезия и проза и поет, Кьосева е носител на наградата на Президента на Унгария „Златен кръст за заслуги“.

Сборникът „Нистинари“ стига до ценителите на словото благодарение на дарители от САЩ, Германия, Гърция и България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button