Любопитно

„Каменна памет“ показва в Хасково възстановени с 3D принтер крепости

Изложбата „Каменна памет“ беше открита в Регионалния исторически музей на празника на Хасково.

Експозицията показва 20 културно-исторически обекти, основно крепости. Те са възстановени с 3D принтер и са много интересни на учениците. Чрез добавена реалност приложението STONE TALES обектите могат да бъдат детайлно разгледани от всеки, който притежава мобилен телефон с Андроид и камера. Мобилното приложение е достъпно за сваляне в Google Play.

Изложба

Историческите забележителности от хасковския край, които се представят с добавена реалност, са крепостите Свети Дух – с. Минерални бани, Неузeтикон – с. Мезек, Букелон – с. Маточина, Лютица – Ивайловград, Ефраим – с. Рабово, Кастра Рубра – с. Изворово, Бял град – с. Гугутка, Скутарион – с. Щит, Констанция – Симеоновград, Родостица – Хухла. В района на Къркларели обектите са леярната на султан Фатих – Демиркьой, крепости, църква, амфитеатър, старинен мост.

Изложба

Изложбата е по трансграничния проект с Турция „Културна съкровищница“ и ще остане в Хасково 10 дни. След това тя ще бъде показана в Минерални бани, Ивайловград, Свиленград, Къркларели и на още 3 места на турска територия. После експозицията ще остане в музея в Къркларели, а 3D принтерът ще е в хасковския музей и ще може да продължи работата с него, разказа директорът на РИМ – Хасково Пенко Добрев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button