Регион

Археолози откриха още 3 скелета при разкопките край с. Крум

доц. Борис БорисовОще 3 скелета от неолита откриха археолозите в разкопки в местността „Кар дере“ между димитровградските села Добрич и Крум. Там екипът, ръководен от доц. Борис Борисов, проучва средновековно селище от втората половина на ХІІ век.

Освен скелетите от началото на годината до сега археолозите са намерили 3 неолитни жилища едно до друго, 2 стопански помещения и керамичен материал, който в момента се реставрира.

Веселина ВандоваСпоред доц. Борисов това е единствения такъв комплекс, открит досега в България. Неговата уникалност е в това, че през тази епоха труповете са били погребвани под пода на къщата и живи и мъртви са били под един покрив, докато тук е налице отделен обреден комплекс, който може би се намира в края на селището

С откритите 3 нови скелета край Крум броят им става 4. Както Haskovo.info вече писа, първият скелет, намерен през октомври, бе на 10-15 годишно момче и по предварителни данни е на 8000 години. От него е взета ДНК проба, която е изпратена за анализ в чужбина, съобщи днес научният сътрудник Веселина Вандова. Предстои да бъде направено точно датиране и на възрастта на новооткритите три скелета.

Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button