Хасково

Три години не могат да настанят в дом самотник с шизофрения

Златка Караджова

Златка Караджова

66-годишният шизофреник Теню Георгиев от село Сираково вече трета година не може да бъде настанен в социално заведение, алармираха Haskovo.info жители на селото. 

Ходенето по мъките на самотния болен мъж започнало през 2008 година, когато майка му починала. Тогава негови съседи от Пловдив, които имали вила в Сираково, подали молба в Социално подпомагане Теню да бъде настанен в дом. 

„Преписката не е имала движение и е била в графа „чакащи“, обясни пред Haskovo.info днес началникът на Общинска дирекция „Социално подпомагане“ Златка Караджова. Причината е, че по-рано изпълнителният директор на Агенцията в София е извършвал настаняването на нуждаещите се в домове в цялата страна. Сега вече това става по места. Факт е обаче, че във всичките 28 дома за  възрастни с умствена изостаналост у нас няма места. Така шансът 66-годишният мъж да получи адекватни грижи е минимален.

Петя Ангелова

Петя Ангелова

„По принцип може да бъде настанен в хосписа в Стамболово, който се самофинансира. Там таксата е 10 лева на ден или 300 лева на месец, но пенсията на Теню Георгиев е 170 лева„, обясни началникът на отдел „Хора с увреждания и социални услуги“ Петя Ангелова. Тя увери, че „Социално подпомагане“ води разговори с ръководството на Център за временно настаняване в Пловдив, където самотникът може да бъде настанен, но само докато свърши зимата.

За Теню Георгиев не може да се грижи и личен асистент, допълни Ангелова. Причината е, че в решението му от ТЕЛК не е написано изрично, че мъжът се нуждае от чужда помощ.

Освен 66-годишният жител на Сираково още трима души от Хасково и Минерални бани чакат за място в социални домове. Това са двама мъже и една жена под 30 години. Те са с умствена изостаналост и психични разстройства, допълниха от „Социално подпомагане“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button