Регион

Настаняват първите потребители в Центъра за хора с деменция в Димитровград

Поетапното настаняване на първите потребители в Центъра за грижа за хора с различни форми на деменция ще започне от 15 септември, съобщават от община Димитровград.

В центъра с капацитет за 15 потребители е осигурена среда, близка до семейната. Поетапното настаняване е съобразено с противоепидемичните мерки, които са задължителни за спазване в социалните институции, предлагащи услуги от резидентен тип.

Социални

Центърът е обзаведен и оборудван с всичко необходимо за подпомагане и повишаване качеството на живот на хората с деменция, осигурявайки сигурността и спокойствието за техните семейства. Тук потребителите ще получат грижа и съдействие за постигане в максимална степен на самостоятелност, в комбинация с други социални, здравни и подкрепящи услуги в съответствие с потребностите им. Настаняването се извършва в удобно и модерно обзаведени стаи за двама потребители, разполагащи със самостоятелен санитарен възел и баня.

Социални

Менюто ще се изготвя от диетолог, а храненето ще се извършва в уютна столова. Центърът разполага и с напълно обзаведена кухня, където персонал и потребители ще могат да приготвят съвместно любими гозби. Тук ще се полагат и специализирани здравни грижи от две медицински сестри и лекар. В центъра ще работят 7 санитари, които ще се грижат за осигуряване хигиената на потребителите и помещенията. В терапевтичния кабинет потребителите, съвместно със социалния работник и трудотерапевта ще могат да се занимават с любими за тях дейности, да гледат телевизия.

Социални

Центърът разполага и с озеленен двор за разходка и почивка. Осигурено е уютно и удобно място за среща със семейството, когато това е допустимо. За периода на изпълнение на дейностите по проекта, потребителите на Центъра няма да заплащат такса за ползването на социалната услуга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button