Регион

Над 5 000 декара лозя са унищожени от градушка в община Любимец

Между 5 000 и 6 000 декара лозя са унищожени от градушка, паднала в неделя в община Любимец. Масивите са основно в селата Белица и Лозен, съобщиха за Haskovo.info от Областна дирекция „Земеделие“.

Днес 12 стопани вече са подали заявления за обезщетения. Очаква се в четвъртък и петък междуведомствена комисия да посети лозята, за да оцени щетите.

Проверка

Вчера областният управител Минко Ангелов, заместникът му Мартин Узунов и директорът на ОДЗ – Хасково Валентина Делчева са извършили оглед на земеделските площи. Земеделците са отчели 100-процентови загуби, основно на винените сортове, като при някои щетите са между 25 000 и 30 000 лв. Стопаните са заявили, че не са чули да се изстрелват ракети срещу градушката.

От Изпълнителната агенция за борба с градушките са съобщили на областния управител, че са изстреляни 100 ракети, но облакът бил твърде голям и не могли да се справят. Ангелов е разговарял със заместник-министъра на земеделието Явор Гечев, който го е уверил, че финансов ресурс ще бъде осигурен за пострадалите стопани.

Haskovo.info припомня, че в събота градушка падна и в района на Ивайловград. От Областната дирекция „Земеделие“ съобщиха, че там са засегнати по-малки масиви, а собствениците им не са регистрирани като земеделски производители.

Един коментар

  1. Поредната Изпълнителна агенция, която не върши нищо и поредните чиновници, взимащи заплата за нищо вършене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button