Хасково

Подготвят водоноски за Хасково, ВиК Бургас и Стара Загора помагат за отстраняване на аварията

ВиК – Хасково осигурява водоноски, които ще бъдат позиционирани на различни места в града. В момента те се дезинфекцират, съобщават от МРРБ.

Министър Виолета Комитова е разпоредила ВиК Бургас и Стара Загора да помогнат за отстраняването на тежката авария край Хасково. Водното дружество в Бургас ще изпрати тръби и резервни части, а това в Стара Загора – екипи, които да се включат в отстраняването на проблема и възстановяването на водоподаването за града и близките населени места.

Haskovo.info припомня, че тежката авария стана около 13 часа на 21 септември след пускането на помпена станция „Ябълково“, която беше временно спряна заради планов ремонт на EVN. При пускането й, поради силното налягане на водата стана тежката авария, която оставя без вода Хасково. Аварийните екипи на ВиК-Хасково започнаха веднага работа по отстраняването на проблема. Ситуацията се оказа по-тежка от очакваното в подземната инфраструктура, допълват от МРРБ. Без вода са и селата Минерални бани, Спахиево, Татарево, Брястово, Колец и Клокотница.

Към 12 ч. на 22 септември има вода в града, но до няколко часа ще започне спиране на водоподаването към високите части. Очаква се днес поетапно да спре водата и към кварталите „Орфей“, „Бадема“, „Любен Каравелов“, „Каменни“ и част от „Червена стена“.

След изчерпването на водата в един от резервоарите, който отговаря за смесването й с тази от помпена станция 1 – Хасково има вероятност от завишаване на стойността по показателя „естествен уран“. От ВиК-Хасково призовават гражданите да не ползват водата за питейни нужди до отстраняването на аварията, за което се изисквало дълго технологично време. Ръководството на ВиК-Хасково е изпратило писмо и до РЗИ.

Зам.-министър Валентин Граматиков и представители на ръководството на ВиК Холдинга пътуват към Хасково, за да съдействат на място в организацията за отстраняването на голямата авария.

Криза: Още хасковски квартали на сухо. ВиК с призив да не се пие водата заради уран

7 коментара

  1. Иначе много хубаво се снимате пред предстоящото саниране на Съвета, а не влагате една стотинка в амортизитаната и остаряла ВиК мрежа на град Хасково.

  2. Пускайте вода от
    язовир“Тракиец“ бре некадърници!
    Толкова години ползвахме вода от там!

  3. При Бойко нямаше подобни сухи режими в дългосрочен период….
    Областният,освен ток,краде и вода май !

  4. Ей боклуци, не ви ли е срам малко бре, не стига че ни е най скъпа водата ами цял ден една тръба не моат сменят глупендерите, че викнали и бригади от Зарата и Бургас. Така ще е махнаха си Управителя ВИК инжинер и сложеха някво лапе икономист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button