Любопитно

Международна конференция в Свиленград за Деня на Зеления пояс

Международна конференция, посветена на биоразнообразието, културата и историята в обхвата на инициативата „Европейски Зелен Пояс“ организираха Сдружение „Зелени Балкани“ съвместно с Историческия музей в Свиленград и неправителствената организация от Турция Association of Back to Nature Youth and Sport Club.

Денят на Зеления Пояс традиционно се чества през септeмври в различни европейски страни. Това са държави, които в недалечното минало са били от двете страни на „Желязната завеса“, разделяща Европа на два враждуващи блока. Границата, разделяла континента на Източен и Западен и ограниченият достъп до района обаче са спомогнали в тези територии да се съхранят изключително биоразнообразие и култура.

На двудневния форум бяха прочетени доклади на специалисти от „Зелени Балкани“, Аграрния университет в Пловдив, Спасителния център за диви животни в Стара Загора, Българско дружество за защита на птиците, историческите музеи в Хасково, Свиленград и Суфли, Гърция, експерти от Къркларели, Турция. Те акцентираха върху работата в обхвата на Европейския Зелен Пояс по граничните зони на България, Турция и Гърция.

Конференцията цели да привлече вниманието на широката общественост към съхранената и неповторима природа, да засили обществената осведоменост и познание относно Зеления Пояс-1 500-километров паневропейски екологичен коридор по протежение на бившата Желязна завеса от Баренцово море на север до Средиземноморския юг на Европа и Черноморското крайбрежие.

Днес участниците във форума разглеждат Центъра за природозащитни дейноости в Левка и долмена край сакарското село.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button