Любопитно

Постоянна експозиция на открито разказва историята на Узунджовския панаир

Постоянна информационна експозиция разказва историята на прочутия Узунджовски панаир, съобщават от община Хасково.

Тя е разположена в двора на църквата „Успение Богородично“ в хасковското село Узунджово. Откриването й е по повод 27 септември – Световен ден на туризма и е по идея на Туристически информационен център в Хасково.

Изложба

12 пана разказват историята и легендите за Узунджовския панаир. Те ще останат в двора на уникалната църква, за да могат хилядите туристи, които посещават църквата, да научат още за историята на тържището.

Узунджовският панаир е най-големият и прочут панаир, провеждан някога на територията на цялата Османска империя. Той е просъществува близо два века. Провеждал се е ежегодно в края на лятото, траел е 40 дни, а търговците, които са се събирали тук са били между 50 000 и 150 000 души.

Един коментар

  1. НА Узунджовския панаир е идвал Левски да купува оръжие и барут за делото. Панаирът е бил еквивалент на Пловдивския Панаир,където производители и занаятчии от България ,от Европа и Азия са рекламирали,договаряли и продавали стоки.
    Покрай всеки панаир се събират много цигани. Именно в този период са пристигнали цигани от Индия,Египет,Османската империя и от други български и балкански територии.
    Всички тогавашни цигани са били мохамедани,тъй като е било престижно и изгодно през турското робство.
    По-късно,след освобождението ,част от циганите стават християни ,поради насадената у българите омраза към поробителите и започват да се афишират като ,,Аспарухови Българи“ ..,,Сиви Гълъби“…..,,Стари Българи“…,,Демирджии“ ,но според мащабни изследвания и трудове на именити професори-антрополози,те са си чисти цигани с индийско -египетски гени…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button