Хасково

774 млн. лв. трябват за ВиК-проблемите в Хасковско, Димитровград иска 2 г. без шоково поскъпване на водата

За 2-годишен гратисен период, през който да няма шоково поскъпване на водата, е настоял кметът на Димитровград Иво Димов на срещата с регионалния министър Виолета Комитова.

В същото време от МРРБ искат консолидация и присъединяването на Димитровград към ВиК – Асоциацията. До десетина дни юристите трябва да изготвят споразумението, което ще бъде предложено за одобрение на общинския съвет в Димитровград. Димов настоява през 2-годишния гратисен период цената на водата да е на себестойност.

Среща

„Цената от 1.86 лв. за кубик вода вече не е актуална на фона на по-скъпия ток и минималната работна заплата“, коментира пед Haskovo.info Иво Димов. Неговата сметка показва, че след калкулацията се получава 2.50 и 2.60 лв. за кубик, с което обаче трябва да се съгласи и КЕВР, посочи кметът.

С министър Комитова и нейният екип, заедно с ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД се срещнаха още председателят на Общинския съвет – Димитровград Гергана Кръстева, управителите на ВиК-Хасково и ВиК-Димитровград, както и областният управител Минко Ангелов.

От министерството съобщиха след срещата, че необходимите инвестиции за ВиК инфраструктура за територията на област Хасково са определени с регионалните генерални планове. За постигане на съответствие със задължителните директиви на Европейския съюз в областта на водите за община Димитровград са необходими 179 млн. лева, а за област Хасково – 774 милиона лева. Изтъкнато е значението на финансирането от фондовете на ЕС и че то ще продължи само при спазване на изискването за консолидиране.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button