Хасково

По-малко безплатни ваксини за диабетоболните тази година

Ваксинирането120 диабетоболни от Хасково са ваксинирани безплатно срещу сезонните щамове на грипни вируси, съобщи за Haskovo. info Дора Александрова от местната организация. Дозите са осигурени от Българска асоциация „Диабет“, която всяка година предоставя определено количество от ваксината. 

Миналата година са ваксинирани безплатно 150 членове на организацията. „Всяка година количеството е все по-малко. Преди пет години например сме имали осигурени 1000 дози“, коментира Александрова. По думите й организациите от другите общини в областта – Димитровград, Тополовград, Маджарово, изобщо не са получили противогрипна ваксина тази година.

Диабетоболните са сред хората с хронични заболявания, за които ваксината е препоръчителна според лекарите.

Общопрактикуващият лекар Николай Колев съобщи, че в неговата практика идват средно по около десетина пациенти за поставяне на противогрипна ваксина, закупена от аптеката. Подходящото време за поставянето обаче вече приключва. Според лекарите периодът за слагане на противогрипни ваксини е октомври – ноември.

Две са масовите противогрипни ваксини, които могат да се закупят от аптеките, установи проверка на Haskovo. info. Те са на цена от около 9 лв. От тази година има и нов тип противогрипна ваксина. Тя се поставя подкожно и според лекарите е по- изичстена, но е по-скъпа- над 20 лв. и обикновено в аптеките се доставя при поръчка. Според наблюденията на фармацевтите тази година търсенето на противогрипни ваксини е по-малко в сравнение с предишни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
anonim ot uk
anonim ot uk
22.11.2010 20:30 20:30

tovamalcistvo etursko tenegovoryt romski agovoryt turski ezik zatova dokazatelsvo proverete v arhivata

Back to top button