Хасково

Хранят ученици със сладки, рядко дават зеленчуци

Плодове45 обекта за ученическо хранене – столове, трапезарии и кухни-майки, провери Регионалната здравна инспекция през октомври, съобщи началникът на отдел „Опазване на общественото здраве“ д-р Иван Александров. 9 от тях осигуряват целодневно хранене

В повечето от обектите се спазва изискваният калориен състав според възрастта на учениците и посочения в наредбите грамаж на храната. В над 50% от инспектираните обекти менюто се изготвя от медицински специалист, сочат резултатите от проверката. Навсякъде се предлагат хляб, ориз, макарони и други зърнени храни.

В само 13 от обектите обаче има зеленчуци за децата, плодове – в 24, мляко и млечни продукти, както и пълнозърнест хляб – в 14. Веднъж месечно менюто включва риба само в 17 обекта за училищно хранене.

Само при два от 9-те обекта, предлагащи целодневно хранене, ежедневно менюто включва изискваните по 400 гр. зеленчуци и мляко, а само в един- необходимите 30 грама сирене.  В повечето случаи се спазват и здравните изисквания към материалната база и хигиената при работа.

На някои места е установено, че се предлагат безалкохолни напитки и сладкарски изделия, които не са разрешени от наредбата. Там са съставени актове и са издадени предписания, уточни началникът на отдел „Контрол на хранителни обекти и храни“ д-р Венета Лесова.

При една от фирмите за разнос на храна в община Димитровград е наложена санкция заради лоша хигиена. В момента се извършва проверка дали предписанията са спазени. По информацията на инспекторите обаче фирмата е прекратила разноса и е преустановила временно дейността си.

Оказало се е още, че някои от обектите са разширили самоволно дейността си, като са раздавали например храна за обяд, без да имат това право.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button