Външни публикации

Кои са добрите марки зимни гуми

С носталгия изпращаме топлите летни месеци и трябва да приемем, че зимата се задава. Не след дълго, можем да очакваме сняг и заледени пътища. Макар, че не винаги зимния климат е толкова суров, трябва да бъдем добре подготвени.

Предвид това, колко по-трудно става шофирането в заснежена пътна обстановка, е редно да подходим с нужното внимание. Шофирането с ниска скорост и спазването на дистанция са важни условия, но не са достатъчни. За да подсигурите своята безопасност и тази на околните, трябва да се погрижите и за изправността на превозното средство.

Монтирането на специфични гуми с точен размер, например зимни гуми 195 65 r15 , не е задължително, но можем да го определим, като с препоръчителен характер. Всички знаем, че частта със смяната на гумите е досаден ангажимент, но все пак се извършва само два пъти в годината.

 

Видове зимни гуми

Гуми

Моделите зимни гуми се различават основно по условията, за които са проектирани. Най-общо можем да ги разделим на:

  • Европейски зимни гуми

Познати още като “Общоевропейски”, като са предназначени за шофиране върху изчистена пътна настилка. Те са най-подходящи за градски условия и места, където климата през зимата е по-мек. Характерно за тях е, че шарката на протектора е значително устойчива на т.нар. аквапланинг. Също така дълбочината на грайфера е предвидена, да се справи успешно с леко заснежени участъци.

  • Високопроходими зимни гуми

По-често срещани са като “скандинавски” тип зимни гуми. Гумите от този вид, са проектирани да се справят с по-сурови зимни условия. При сух път, също може да се шофира с тях, но е възможно да са по-шумни, особено при набирането на висока скорост. Поради по-голямото съпротивление на грайфера с асфалта.

Те разполагат с по-изразен грайфер, който не позволява полепването на сняг върху гумите. Освен това протектора се различава и с по-голяма дълбочина, което също влияе при шофирането върху снежна настилка.

Подходящ вариант са за автомобили, които преминават през непочистени участъци

 

Доказано добри марки зимни гуми

При избора на гуми, винаги залагайте на доказани и реномирани брандове. Високия клас гуми гарантира, много по-дълъг експлоатационен живот и високо ниво на безопасност. Не се подлъгвайте по външния вид на гумата. Много често протектора изглежда по един и същ начин. Но разлика в качеството и изработката му, със сигурност има.

Практиката на големите производители, е да подлога на множество тестове гумите, преди да се допуснат на пазара. Те инвестират усилено в своите процеси, за да могат да предложат премиум качество и разбира се конкурентоспособност.

В следващите редове, ще се спрем на няколко реномирани марки.

Continental

Компанията подлага зимните си гуми на редица тестове, които изследват нивото на шум, издръжливостта, комфорта и спирачния път. Непрестанните подобрения, водят до качествени немски зимни гуми, които са надеждни и издръжливи при зимни условия.

Goodyear

Тази премиум марка е с наложено име и дългогодишно присъствие на пазара. Непрестанното технологично развитие по отношение на сигурността, гарантира качеството на гумите. Компанията залага много върху надеждните и качествени характеристики.

Bridgestone

Японската компания се отличава с произвежданите продукти, които освен качествени са и екологични. Предлаганите зимни гуми на марката, се изработват от възможно най-съвременния каучуков състав, както и иновативен дизайн на протектора. Благодарение на тези отличителни подобрения, зимните гуми се справят отлично със зимната настилка.

Pirelli

Италианският производител от висок ранг изпъква главно с това, че е оборудвал с гуми много известни марки автомобили. Освен това, марката се е прославила с максимално достигната, висока производителност на гумите. Можете да бъдете сигурни, че предлаганите зимни гуми са изключително стабилни и осигуряват отлично сцепление.

Vredestein

Бранда успешно произвежда високотехнологични гуми. Като най-голямото им предимство, е че повишават ефективността на превозното средство. Компанията поставя акцент и върху производството на безопасни и сигурни гуми. Последните попълнения на зимни гуми от световно известната марка, са с подобрена конструкция на протектора. Както и въвеждането на 3D адаптивни ламели.

Back to top button