Регион

Илияна Йотова в Маджарово: И днес са се хванали за гушите, както преди

Премиерът Стефан Янев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в Националното тракийско поклонение, посветено на 108 г. от разорението на тракийските българи пред Пантеона в Мемориалния комплекс в Маджарово.

Там беше отслужена и заупокойна молитва. По-късно бяха поднесени цветя пред паметниците на войводите Руси Славов, Димитър Маджаров и Капитан Петко войвода в Маджарово.

Тракийци

108 г. след кървавите събития вицепрезидентът Илияна Йотова припомни думите на Капитан Петко войвода, че братя са се хванали за гушите: „Няма българи, няма турци“, всички сме хора. Но хората се ядат едни-други. Защо ли – всичко е за пари“. Според Йотова, думите на войводата могат да бъдат отнесени и към днешното време. Тя отказа да коментира останалите кандидати за изборите за президент и вицепрезидент.

„Почитаме войводите, които са спомогнали за спасението на голяма част от тези българи. Важен ден – ден за преклонение, ден за памет. Тази памет, която трябва да съхраняваме и трябва да предаваме на поколенията. Защото паметта е в основата на нашата идентичност, това което ни движи и което ще ни направи по-успешни и в бъдеще“, каза министър-председателят.

Янев съобщи, че България ще изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври. По думите му енергийната стратегия на България е коментирана от политическите сили в 46-ото Народно събрание. И допълни, че 2036 г. е записана като крайна дата в национален документ за закриването на въглищните електроцентрали. Все още текат преговори с Европейската комисия този срок да бъде увеличен. Той допълни, че трябва ВиК-холдингът да купува по-евтин ток за всички ВиК дружества. Премиерът коментира и предизборната обстановка, като каза, че нещата трябва да се развиват пред очите на хората и да не остава впечатлението, че нещо се прави зад сцената.

Тракийци

През 1913 г. край Маджарово турски аскер избива 1 800 жени, деца и старци. Български войводи са защитавали тракийските бежанци. Благодарение на тях са спасени над 20 000 души, а Маджарово получава името си в знак на признателност към единия от тях – Димитър Маджаров.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button