Хасково

Абсурд: Лекари отчитат профилактика докато пациентите им са в болница

ПрегледиОбщопрактикуващите лекари и стоматолозите в областта са регистрирали профилактични прегледи на пациенти, които в същия момент са били настанени в болница, съобщиха за Haskovo.info от Регионалната здравносигурителна каса.

На тези нередности служителите са се натъкнали по време на рутинните си проверки. 307 проверки на извънбонична помощ и стоматолози в областта са извършени от Районната здравноосигурителна каса от началото на годината до края на месец септември. Наложени са санкции в размер на 24 550 лв. за установени над 200 нарушения, като проверените медици ще трябва да възстановяват суми в размер общо над 9 100 лв. 

Санкции в размер на 43 260 лв. са наложени при проверки на болници в областта. Освен това лечебните заведения ще трябва да възстановят и суми общо в размер на 78 000 лв., тъй като са неправомерно получена. Сред най-честите нарушения в лечебните заведения за болнична помощ са непълно документиране на прегледа в приемния кабинет, липса на приемна диагноза в документа за хоспитализация, неспазване на болничния престой по клиничната пътека и отсъствие на болния от отделението в момента на престоя. 

Служителите на здравната каса са инспектирали и 47 аптеки. Най-честите нарушения там са неправилно отпускане на лекарства при работа с лекарствения списък и необработване на рецептурни бланки при отпускане на лекарствата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
25.11.2010 17:23 17:23

1Ако има подпис на пациента на листа за преглед кой може да знае че същия ден е в болница-може би криминална полиция…
2От информацията е видно че санкцията за болниците е под 2 пъти по-голяма-при бюджет който усвояват в пъти по-голям…
3 И в настоящото прессъобщение не се казва че за цялата 2010 година не е издължен нито лев към всички изпълнители на мед.помощ по отношение на доплащане на разликите от потре*ителска такса за пенсионерите.

анонимен
анонимен
25.11.2010 18:04 18:04

може би и аз се водя като такава като не съм била никога на профилактичен преглед,кой каквото може това прави вече и са си прави,държавата,управниците са си такива а пък и с тези мизерни заплати кой както може да се спасява,,,,

Back to top button