Любопитно

Стефан Милев посвети книга на училището в Маджарово

Училище „Димитър Маджаров“ в Маджарово встъпи в 101-та си годишнина с книгата „Време за равносметка“. Неин автор е Стефан Милев, преподавател по музика, поет, композитор.

Училището в Маджарово е създадено от българи-бежанци от Беломорска Тракия, заселили се през 1913 г., след края на Междусъюзническата война. Въпреки тежката си съдба и недоимъка хората събират средства и сили и през 1921 г. бие първият звънец на началното училище. Цял един век са прекрачвали училищния праг хиляди, хиляди деца, стотици учители са им давали своите знания илюбов, казва днес Стефан Милев.

Авторът е събрал в книгата си спомени от времето, когато за първи път стъпва в този край, до годините, когато работи в Маджарово като учител и художествен ръководител на музикални състави в маджаровското читалище. Той прави равносметка на четвъртвековната си дейност на маджаровска земя, в която вплита интересни факти и събития за училището – единственото на територията на общината. Спомените са допълнени от текстове на стихове и песни, създадени по различни поводи.

На страниците могат да се прочетат описания на случки от училищния живот, сред които модернизирането на кабинета по музика, раждането на песента „Маджаровци сме ние“, творческите изяви на певческата група „Иглика“ при 60-годишното читалище „Никола Вапцаров“, концерти на малки и големи певци в чест на всенародния празник 24 май, почитта към патрона на училището -тракийският войвода Димитър Маджаров. Книгата е съхранила и текста на рецитала „Поклон, училище любимо“, написан в чест на вековния юбилей: „Училище маджаровско любимо/достойно си за песен и за ода/щом детски смях и радост в тебе има/ и се гордееш с име на войвода“.

Написаното от Стефан Милев сигурно ще докосне много хора, свързани най-вече с двете духовни институции – училището и читалището – казва Татяна Стоянова, редактор на книгата, председател на читалищното настоятелство. Несъмнено книгата обогатява летописа, натрупан през годините за Маджарово и за хората, оставили своя следа.

Въпреки чувствително намалелият броят на учениците, което е естествено отражение на намаляването броя на населението в района, в СУ „Димитър Маджаров“ продължават да се обучават ученици от І до ХІІ клас. В момента там учат 142 деца, а учителите са 19. „Колективът се състои както от млади, така и от по-възрастни квалифицирани педагози“, каза директорът Димитър Стоянов. Той си спомня и годините, когато те са били в пъти повече. Например през 1989 година, тук са учили над 630 деца, а педагогическият персонал е бил 70 души.

През годините училището непрекъснато обновява своята материална база – поддържат се в отлично състояние кабинетите, работилниците, спортните площадки. Сградата е санирана, направена е нова ограда, изградено е баскетболно игрище. Работи се по множество проекти за осигуряване на по-добро и качествено образование. Нова компютърна техника е предвидена по проект „Равен достъп до образование“, който сега стартира. Вече са доставени 14 лаптопа, очакват се още 12, както и 7 таблета. Те са предназначени за учениците, които нямат възможност сами да си закупят техническите средства за провеждане на онлайн-обучението. Училището е осигурило безплатни учебници за учениците от 8-ми и 9-ти клас. През следващата учебна година ще бъдат осигурени такива и за 10-ти клас.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button