Регион

Радев от Шейновец: Единството ни е скрепено със саможертвата на най-достойните – ВИДЕО

„Единството ни като народ е скрепено със саможертвата на най-достойните ни синове“, каза на връх Шейновец президентът Румен Радев.

Визитата на държавния глава е по повод 109-годишнината от освобождението на Свиленград. Всяка година на днешната дата с поклонение на Шейновец свиленградчани изразяват своята почит пред героите, загинали при щурма на върха. Там нa 5 oĸтoмвpи 1912 г. е пъpвoтo cpaжeниe в Бaлĸaнcĸaтa вoйнa, ĸoятo e ocвoбoдитeлнa зa Cвилeнгpaд. В битката зaгивaт 14 бългapcĸи вoйници oт 30-ти Шeйнoвcĸи пoлĸ. След превземането на Шейновец бългapcĸaтa вoйcĸa влиза в Cвилeнгpaд и го освобождава oт оcмaнcĸo poбcтвo.

Шейновец

„За мен е чест да бъда с вас на този внушителен исторически връх, където в ранните часове на 5 октомври 1912 г. проехтяха първите гърмежи на освободителната Балканска война. Не случайно тези непрестъпни скали остават в нашата национална памет като Малката Шипка. Поколенията ще помнят, че именно от тук започва славният път на победоносната българска войска за свободата на поробените братя от Тракия и Македония. Вярвам, че с ясна памет и признателност към миналото и със самочувствие за бъдещето ние като народ ще следваме тяхното свято дело за свободата и напредъка на родината“, каза още в словото си Румен Радев.

Утре Радев ще е на среща на върха на Европейския съюз и Западните Балкани в Словения. Президентът каза пред медиите, че ще защитава националните интереси на тема Северна Македония.

Шейновец

След поклонението на връх Шейновец президентът се отправи за Свиленград, където щe посети Общинската библиотека и ще разгледа излoжбaтa „Heбeceн гypбeтчия“, показваща зa пъpви път част от личния apxив нa поета Ивaйлo Бaлaбaнoв.

В 17 чaca пpeд пaмeтниĸa нa гeнepaл Hиĸoлa Ивaнoв – ocвoбoдитeлят нa Тракия, Румен Радев ще участва в тъpжecтвeна церемония по случай 109 години от освобождението на Свиленград.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Деси Радева
Деси Радева
05.10.2021 22:16 22:16

Този наш президент където и да иди и все го освиркват и дюдюкат! Защо е така ?

Анонимен
Анонимен
06.10.2021 0:09 0:09
Отговор до  Деси Радева

Това е абсолютна глупост. Никъде не са го освиркали освен може би в мечтите на разни тъпанари

Back to top button