Хасково

Дават пари за развитието на аквакултурите

Шефът на ИАРА Хасково Милчо Милчев, областният управител Румен Данев и Таня Ръсовска от ИАРА СофияПроекти на стойност до един милион евро за развитие на аквакултурата и преработването на продукти от риболов ще бъдат финансирани с 60 % безвъзмездна помощ по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“, съобщи пред хора от рибарския сектор  от Хасковско Таня Ръсовска от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Оперативната програма е разработена по регламенти на Европейския съюз и предлага финансиране на стойност общо над 106 млн. лв. Почти половината от тези пари са за инвестиции в аквакултурата с цел насърчаване на рибовъдството. Минималната стойност на проектите трябва да е минимум 10 000 евро.

Таня Ръсовска посъветва присъстващите да се насочат към развъждане на риба, която носи повече печалба от шарана например. Ще бъдат финансирани и проекти за предприятия, които ще произвеждат рибни продукти, предназначени за консумация. Ако проектът е достатъчно добре защитен, може да се финансира и създаването на изкуствен водоем на хора със собствена земя.

Проблем за концесионерите от община Хасково се оказва, че е 5-годишният мониторинг на одобрените проекти, защото общината отдава обичайно язовирите за точно толкова години, а в момента на започване на процедурата по проекта може да са минали вече 2 от тях. Експертите от ИАРА- София обаче обясниха, че този проблем може да се отстрани с анекс към договора за продължаване на концесията. 

В област Хасково има над 2000 водоема и условията за развитие на аквакултурата са много добри, но все още нямаме изградена ферма за размножителен материал, отбеляза в началото на срещата областният управител Румен Данев. Възможност за създаване на такава предлага точно оперативната програма, заяви Ръсовска.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button