Любопитно

Живееща в Дания хасковлийка изнася концерт в София

Барокова и съвременна музика за чембало, класически акордеон и вокал ще представи утре в София Duo Diagonal от Дания. Хасковлийката Aнка Златева, която от години живее в Дания, и Адам Орвад са ансамбъл, създаден през 2005 г. Специалистите го определят като много специален инструментален състав.

Дуетът изпълнява и голям брой написани специално за тях произведения. Duo Diagonal има участия в редица фестивали в Дания и в чужбина, миналата година издаде втория си албум.

Анка Златева е завършила в Държавна музикална академия „Панчо Владигеров“ в София с пиано и акордеон. В Кралската датска музикална академия изучава баян и клавесин. Радва се на активна концертна и образователна кариера и на двата инструмента, с репертоар от старинна и съвременна музика. Носител е на много международни награди, гостувала е в Украйна, Австрия, Германия, Италия, България. „Страстна солистка, виртуозна на своя инструмент“, пише пресата след нейно самостоятелно изпълнение.

Адам Орвад е утвърден в света солист и камерен музикант. В резултат на неговия стремеж да разширява репертоара на концертния акордеон се раждат нови аранжименти и произведения. Адам Орвад е и капацитет в областта на народната музика от Балканите, ръководи собствен „Балкански ансамбъл Орфей“, участвал в редица фестивали.

Таланта на родителите си е наследила дъщерята на музикантското семейство Гергана Мария Орвад. Родена през 2010 г., тя показва безспорни певчески заложби още в ранна възраст. Излиза за първи път пред публика на 3-годишна възраст и оттогава участва в голям брой концерти. Значително място в репертоара ѝ заемат българските народни песни. Малката певица е лауреат на първа награда от конкурса „С песните на Тодор Кожухаров“ 2018 в Хасково, за което Haskovo.info писа. Лауреат е и на конкурса „Широка лъка свири, пее и танцува“ 2019.

Утрешният концерт в столицата е организиран от Полски институт в София и Посолство на Кралство Дания в София.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button