Любопитно

Представиха две книги за личности, свързани с историята на Свиленград

Две книги за личности, свързани с историята на Свиленград, са вече част от фонда на Общинската библиотека, съобщават от кметството.

Фототипно издание на „Безсмъртни епопеи“ от Петър Раковски и кратка биография на Петър Станчов, кръстник на Свиленград, бяха представени пред публика в програмата за празника на града. Те са отпечатани със съдействието на община Свиленград по проект „Съхранено наследство за бъдещите поколения“.

Библиотека

Книгите са подготвени за печат от Иван Чончев, главен експерт в библиотеката. При представянето им той разказа интересни факти от житейския път на двамата бележити българи. На събитието присъстваха наследниците на Петър Раковски от Свиленград. В допълнение към представянето на книгите бяха изложени снимки и документи, сред които реставрираното свидетелство за храброст на Раковски.

Библиотека

Петър Раковски е роден през 1894 г. в Ихтиман. Негов брат е изтъкнатият български писател Гьончо Белев. Учи последователно в гимназиите в Копривщица и Карлово. С обявяването на мобилизацията през 1912 г. – едва 16-годишен се записва доброволец в армията. Зачислен е в редовете на Македоно-одринското опълчение и изпълнява длъжността отдельонен командир. На 5 юли 1913 г. е ранен. За проявеното мъжество е награден с кръст за храброст. През 1918 г. Раковски започва работа като писар в свиленградския клон на Българската земеделска банка. През втората половина на 20-те години издава стихосбирката „Безсмъртни епопеи“. За първи път той описва в мерена реч погрома на българите в Свиленград и околните селища. Посвещава стихотворение на капитан Никола Андреев. В края на десетилетието издава вестниците „Свиленградски общински вестник“ и „Свиленградска трибуна“. До смъртта си през 1935 г. работи в общинското управление като чиновник по държавните имоти.

Библиотека

Петър Станчов е учител, общественик и книжовник преди Освобождението и в първите години на строителството на нова България. През есента на 1874 г. е изпратен от Българската екзархия за учител в Мустафа паша. По негово предложение се приема градът да се преименува на Свиленград от свила (коприна). По това време районът е един от центровете на бубарството и копринарството и има търговски връзки със Западна Европа и Азия. В Мустафа паша Станчов основава Българско братство „Наука“. По-късно става учител в Одрин, но е арестуван от османските власти и е заточен в Либия. След Освобождението заема административни длъжности в Търново, работи като окръжен управител на Варна и София. Умира през 1913 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button