Хасково

111 жертви на домашно насилие в Хасково и Димитровград

Петя Петкова111 общо са пострадалите от домашно насилие в Хасково и Димитровград от началото на годината до края на октомври. Те са потърсили помощ в приемните в двата града на фондация „Български център за джендър изследвания, съобщи за Haskovo.ino Петя Петкова от фондацията по повод ежегодната кампания „16 Дни на активизъм срещу насилие, основано на пол“. 

В Хасково пострадалите са 64, като около една трета от тях са представители на силния пол. Обикновено това са възрастни мъже, жертва на насилие от деца или внуци. При жените насилието е класическо – мъж бие жена си, поясни Петкова. По думите й има и такива случаи, при които жените веднага реагират и търсят помощ.

Има и такива, които са били жертва в продължение на 20-30 години, като изтъкват като причина за търпението си децата. За цялата минала година сигналите в Хасково са били 56, което показва, че хората стават все по- чувствителни към насилието, коментира Петя Петкова.

47 са подадените молби след сигналите в Хасковски районен съд, при 8 от тях са издадени незабавни заповеди за защита, а при 14- постоянни. 

В Димитровград потърсилите помощ са 42-ма души, 35 от тях са жени. Подадени са 26 молби в Районен съд, 3 са издадените заповеди за незабавна защита, а 13- за постоянна. Там фондацията работи много успешно с полицията, изтъкна Петкова. 

В рамките на тазгодишната кампания ще бъдат направени анонимни анкети сред ученици от 8-ми до 12-ти клас от 5 димитровградски училища. Ще бъде проучено доколко те са запознати с проблема за домашното насилие, били ли са свидетели или жертви на такова, както и как според тях трябва да се справим с това явление.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button