Любопитно

Книгата „Различните“ деца на България“ обиколи училища и детски градини в Хасковско

Авторът на книгата „Различните“ деца на България“ Анна Йончева и председателят на фондация „Можем Заедно“ Ваня Тодорова посетиха училища и детски градини в региона, съобщават от областна администрация.

Там те са представили книгата с истории и фотографии на деца със специални потребности. Срещата бе организирана по инициатива на заместник-областния управител Виолета Желева, чрез която и регионът се включи в националната кампания „Да се запознаем“.

Книга

Ваня Тодорова и Анна Йончева посетиха ОУ „Св. Иван Рилски“ и СУ „Васил Левски“ в Хасково, СУ „Любен Каравелов“ и ДГ „Райна Княгиня“ в Димитровград. Двете дами се запознаха първо с четвъртокласниците от иновативната паралелка в ОУ „Иван Рилски“. Те разказаха на възпитаниците за техните връстници със специални потребности, заснети в книжката. Йончева подчерта, че някои деца имат различен външен вид, но това не означава, че трябва да бъдат пренебрегвани от останалите. Тя каза на четвъртокласниците, че децата със специални потребности изпитват същите чувства и емоции, и също имат нужда от приятели. Ваня Тодорова сподели за терапията с коне, която е изключително полезна за деца със специални потребности. Директорът Тонка Ченгелова увери, че ще продължи благотворителната кампания „Да се запознаем“.

Предучилищни групи от ДГ „Райна Княгиня“ в Димитровград посрещнаха своите гости с танци и рисунки. Училище „Любен Каравелов“ е едно от първите в Димитровград, където бе изградена рампа за деца с инвалидни колички, коментира директорът на учебното заведение Валентин Христов.

Анна Йончева и нейният екип инициират благотворителна кампания за събиране на средства за люлки, които от едната страна са стандартни, а от другата са пригодени за деца в колички. Нейната идея е именно децата да са заедно, когато си играят. В Димитровград вече има една готова люлка, която ще даде възможност на децата със специални потребности да се включват в игрите, каза Желева.

В СУ „Васил Левски“ в Хасково двете дами се срещнаха с първокласници. Те поискаха да напишат картички, с които да зарадват децата от книжката. Желева ще продължи да организира срещи и в други училища и детски градини в региона, допълват от областна администрация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button