Хасково

Удостоиха проф. д-р Димитър Масларов с Почетния знак на Хасково

Общинският съвет удостои с отличието „Почетен знак на град Хасково“ проф. д-р Димитър Масларов.

Решението е след предложение до общинския съвет от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването – София. Проф. Масларов е роден на 27 ноември 1961 г. в Хасково. През 1987 г. завършва медицина в Медицинския университет в София и започва работа в Пневмологична болница – Велинград. През 1991 г. спечелва конкурс за научен сътрудник в Института за изучаване на мозъка към БАН. През 1995 г. печели конкурс в неврологично отделение на Първа многопрофилна болница за активно лечение в София. През 2006 г. е избран за началник на отделението, което впоследствие се преобразува в Клиника по нервни болести, която оглавява и до момента.

През 1999 г. той завършва кандидатска, а през 2017 г. – докторска дисертация. През 2009 г. е избран за доцент, а през 2014 г. – за професор по неврология към Медицинския университет в София. Сертифициран е с правоспособност по следните високо-специализирани дейности: Клинична електроенцефалография, Клинична невропсихология, Евокирани потенциали и Невросонология. Проф. Масларов е автор на 370 научни труда. Член е на 8 чуждестранни и 10 български научни, творчески и професионални организации.

От 2009 г. до сега се занимава активно и с учебно-преподавателска дейност в Медицински колеж „Й. Филаретова“ и Факултет по обществено здраве на Медицинския университет в София. Автор е на учебни програми и преподавател по нервни болести. Под негово ръководство са подготвени и защитени три докторски дисертации.

Като член на Постоянния експертен съвет към Националния консултант по неврология е методичен ръководител на Неврологично отделение към МБАЛ – Хасково. Методичен ръководител е на Неврологичното отделение към хасковската болница по програмата ANGELS за внедряване на венозната тромболиза като рутинна практика за пациентите с остър исхемичен инсулт. Като национален координатор по програмата на Европейската организация по мозъчен инсулт има делегиран ангажимент към Хасково и областта. Като национален координатор на европейски проект за качеството на грижите при остър инсулт също има делегиран ангажимент към Хасково и областта. Като началник на Университетската клиника по нервни болести към УПМБАЛ „Св. Йоан Кръстител“ в София и като член на държавна изпитна комисия за придобиване на специалност по неврология към Медицинския университет в Пловдив има ангажимент към специализантите по нервни болести в Хасковска област.

Както Haskovo.info писа в рубриката „Хасково някога“, проф. д-р Димитър Масларов е внук на хасковския предприемач Симеон Димитров, известен като бай Симон шапкаря.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button