Регион

Десетки протестираха срещу обгазяването на Димитровград

Десетки протестираха срещу обгазяването със серен диоксид на Димитровград.

Димитровградчани се събраха в дъждовното време на площад „България“ пред сградата на общината. След това те направиха протестно шествие през централната градска част до парк „Пеньо Пенев“.

Росен Давчев заяви, че димитровградчани искат яснота по проблема със замърсяването. Те искат институциите да си свършат работата и да установят кой е причинителят на замърсяването. За протестиращите това е ТЕЦ „Марица 3“ и не са съгласни с позицията на централата, че замърсяването се дължи на централите край Гълъбово. Хората питат къде бяха отговорните институции от месец май, когато заработи ТЕЦ-ът до сега.

Протест

Веселин Караджов допълни, че димитровградският ТЕЦ използва морално остаряла технология и привеждането му в екологичните норми ще иска големи инвестиции. Протестиращите настояват за ефективни филтри на комина на предприятието. Те се канят да си купят измервателни устройства, с които да правят паралелни замервания на въздуха, защото не вярват в точността на станцията в центъра на града.

Протест

 

Haskovo.info припомня, че общината подкрепи протестиращите и на няколко пъти изпращаше писма до РИОСВ и ТЕЦ-а с настояване за реакция срещу обгазяването. Междувременно екоинспекцията глоби централата с 30 000 лв., а прокуратурата се самосезира по медийни публикации и проверява източника на замърсяването в Димитровград.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button