Хасково

Криза: ВиК – Хасково разсрочва големи сметки за ток в очакване на спешни мерки

ВиК – Хасково разсрочи августовската си сметка за ток в изчакване на спешни мерки от страна на ВиК холдинга.

Сметката за август е 918 727 лв. без ДДС, като за сравнение година по-рано е била 475 557 лв. Двойни и тройни сметки за ток са получили и останалите 22 дружества към Българския ВиК холдинг, който алармира, че „жегата“ с цената на тока за промишлеността е на път да удави сектора. Фактурите за септември тепърва ще пристигат и се очаква те да са дори по-високи.

Новият управител на ВиК – Хасково инж. Божидар Желязков коментира пред Haskovo.info, че ситуацията е много тежка, защото токът продължава да поскъпва. Дружеството е платило 500 000 лв. от августовската сметка за ток, а останалата сума е разсрочена на 3 сметки. ВиК няма сключен договор с фирма-доставчик на ток и го купува на най-скъпата цена от доставчик от последна инстанция.

По думите на Желязков спасение се очаква от холдинга, който да сключи договор с един доставчик, който да продава ток на всички ВиК-дружества на по-ниска цена. Според ВиК-шефа ако това не стане факт изчакване от още 1 – 2 месеца ще е фатално. Засега пари за заплати имало.

Той допълни, че в същото време продължават ежедневните аварии по ВиК-мрежата в Хасково, която се нуждае от подмяна. Взета е проба за уран от водата на Хасково и се изчакват резултатите. След две добри проби от ВиК, следва изследване на водата и от РЗИ. Ако нивата на уран са ниски, водата в града ще бъде разрешена за пиене. Haskovo.info припомня, че тя беше забранена след голямата авария при помпена станция „Ябълково“ в края на септември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button