Хасково

РИОКОЗ: Внимавайте с дивото и домашното по Коледа

ПрасетаХасковлии да внимават с дивото и домашно месо, което слагат на трапезата си, апелираха днес от Регионалната инспекция по опазване на общественото здраве. Поводът са наближаващите празници, а причината – рискът от трихинелоза.

„Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което понякога завършва със смърт“, припомни началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ към РИОКОЗ – Хасково д-р Светлана Узунова. По думите й добрата новина е, че в областта от 5 години насам няма такъв регистриран случай. Последните заболели са били семейство от харманлийското село Иваново.

„Хората пуснали домашното прасе да се разхожда из двора, но там имало закачен трофей от чакал, от който домашното животно яло. Чакалът обаче бил заразен, така чрез прасето и цялото семейство“, разказа д-р Узунова. Тя призова ловците да не подминават ветеринарно-санитарния контрол, за да не последват примера на потърпевшите от село Иваново. По думите й основните признаци, по които трихинелозата се познава, са повишената температурата, болките в мускулите и най-вече отоците в областта на очите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button