Регион

Първият център в Хасковска област за временно настаняване отвори врати

Първият център за временно настаняване на бездомни лица в Хасковска област беше официално открит в Димитровград. Той е с капацитет за 20 души.

Центърът разполага с пет складови помещения, помещение за пране и гладене и склад за чисто и мръсно бельо. На първия етаж има обособени две стаи за по двама потребители, приемен офис, офис за персонала, приемно за инвалиди, медицински сектор, трапезария и разливна кухня. На следващото ниво има още осем стаи за по двама души, общи санитарни възли и кабинет. Изградена е и рампа за достъп на хора в неравностойно положение.

Център

Социалният център се помещава с бившето общежитие на Химическия техникум в града. То е напълно ремонтиран с 626 769 лв., като европейското финансиране е 532 753 лв., а националното – 94 015 лв. Средата в него е близка до семейната. Освен бездомните лица в центъра ще могат да се настаняват хора, които са изложени на риск от бедност, жертви на трафик, различни форми на зависимости, жертви на измами, уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението.

Настаняването в центъра ще е до 3 месеца, а децата, излизащи от институции ще могат да останат за 1 г. Това става с насочване от Социалните, което отнема около 20 дни, като има вариант за кризисно настаняване, което се случва за броени часове, обясни управителят на центъра Борислав Борисов. Вече се обработвали първите документи на нуждаещи се от подслон. В центъра работят петима служители, като първите хора могат да бъдат настанени още утре. По последна информация регистрираните бездомни само в община Димитровград са около 18. При наличието на места в центъра обаче могат да бъдат настанявани нуждаещи се от областта и страната.

Център

Кметът Иво Димов заяви на откриването, че се надява по-малко хора да имат нужда от новата 23-та социална услуга в града. Той припомни, че по проекта се работи от близо 8 г., като първонално сградата е прехвърлена на общината с решение на министерски съвет. Тя е била без врати и прозорци, нямало е покрив и плочи, а в нея е имало дървета. Изготвен е проект, осигурено е европейско финансиране, за да бъде основно ремонтирана сградата, която вече има модерен вид и предлага много удобства.

Всички бяха поздравени от зам.-областния управител Виолета Желева, а архиерейският наместник Георги Тодев отслужи водосвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button