Регион

Търсят спешна среща с МРРБ заради кризата с ВиК – Димитровград

Заради кризата с ВиК – Димитровград кметът Иво Димов търси спешна среща с регионалния министър. Разговори по темата бяха проведени в края на септември, когато бяха договорени стъпки, които според Димов в момента не се изпълняват.

Община Димитровград иска 2-годишен гратисен период, в който цената на водата да не се вдига шоково, а да е на себестойност – около 2.50 лв. Това трябва да бъде записано в договора за присъединяване към ВиК – Хасково, който да се одобри от общинския съвет, припомни градоначалникът.

ВиК
Иво Димов

Общината е изпратила всичко необходимо в министерството, но от там все още няма действия. В средата на месеца е била планирана извънредна сесия на общинския съвет точно по тази тема, а сега по думите на кмета процедурата най-вероятно се отлага за следващия месец. В същото време със сегашната ниска цена на водата и скок на горивата и тока задълженията на ВиК се увеличават и финансовото състояние се утежнява.

„Моите опасения са, че през следващия месец ще изпаднем в много сериозна криза – невъзможност за изплащане на възнагражденията на работещите във ВиК, евентуално блокиране на сметката и спиране на тока, което не трябва да се допуска“, каза Димов.

Кметът е предложил на последната среща в МРРБ собствениците на ВиК – общината и министерството да подпомогнат временно дружеството с временен безлихвен заем.

Иво Димов допълни, че последната сметка за ток на общината е над 100 000 лв. и е два пъти по-голямо от обичайното. По неговите думи това са непредвидени в бюджета пари, а тепърва идват зимните месеци с по-големите сметки за ток.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Флфм
Флфм
20.10.2021 21:19 21:19

ЗВсичко е виновен Ковид19

Back to top button