Хасково

Задържаха 67 и върнаха 2 285 мигранти за седмица на границата

67 мигранти са задържани на вход на държавната граница за периода 11 – 17 октомври, съобщи областният управител Минко Ангелов на конференцията „Миграционният поток: ролята на институциите и на обществото“ в Хасково, организирана от евродепутата Цветелина Пенкова.

Общо през седмицата са предотвратени опити на 2 285 чужденци да преминат през границите на страната, като 2 218 от тях самостоятелно са се завърнали във вътрешността на съседните държави – 2 038 в Турция и 180 в Гърция. За периода от началото на годината до 17 октомври на вход са задържани 1 040 лица. От тях 711 са на границата с Турция и 289 на границата с Гърция, а останалите 31 на границата със Сърбия. Това е близо 3 пъти увеличение спрямо същия период на 2020 г. Преобладават гражданите на Афганистан – 39.1% и Сирия 32.2%.

На конференцията не присъстваха поканените представители на центровете за миграция в областта и Ангелов изнесе информацията за техния актуален капацитет. Според последните данни Регистрационно-приемателният център в Харманли е запълнен на 42%, или 1 132 души. Настанените в него чужденци са най-вече от Сирия, Ирак, Мароко, като сирийците са 1 078. В Транзитен център Пъстрогор капацитетът е запълнен на 66%. Почти всички от настанените там към 20 октомври чужденци – 212 на брой, са от Афганистан.

В Специалния дом за временно настаняване на чужденци към дирекция „Миграция“ – МВР в Любимец, който е от затворен тип, към 22 октомври са настанени 530 лица, предимно граждани на Афганистан (359) и Сирия (114).

Достъпът до конференцията ставаше срещу зелен сертификат.

Конференция
Проверка на зелените сертификати

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button