Избори 2021

Катя Панева: Няма да се примиря с факта, че хората плащат за вода, която им е забранена за пиене

Катя Панева е магистър по европейска икономика и управление на администрацията. От 20 години работи в сферата на фармацията. Тя е собственик на аптека. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Създател е на фонд „Ин Витро“ в Димитровград и е негов председател. Майка е на три деца. Тя беше депутат в 45 и 46 Народно събрание. Водач е на листата Коалиция „Демократична България – Обединение“ в 29 МИР-Хасково за изборите на 14 ноември.

– Г-жо Панева, за трети път през тази година се борите за гласовете на избирателите от област Хасково. Имате ли какво повече да им кажете от предните два пъти?

– За първи път в историята на България има три парламентарни вота в една календарна година. Сигурно сме омръзнали на хората, но те трябва да разберат, че само през избори може да има легитимно управление на държавата. И в този смисъл ги призовавам да бъдат отговорни и да излязат на 14 ноември да гласуват за народни представители и президент и вицепрезидент. Дали ще подкрепят кандидатите на „Демократична България“, е техен личен избор.

Имам какво да кажа на хората, защото в 46 Народно събрание свършихме няколко конкретни неща, които касаят именно област Хасково. На първо място са промените в Закона за ВиК услугите, внесени от мен и група народни представители от „Демократична България“. Нашето предложение дава възможност ВиК дружествата да намалят цената на водата, когато тя е забранена за пиене от компетентен орган. Помните, че в Хасково три години години водата бе забранена – от април 2017 г. до май 2020 г., заради завишени нива на уран и алфа активност. През тези три години клиентите на ВиК-Хасково плащаха по 3 лв. за кубик без да получават качествена услуга. Дори и сега водата в Хасково не е годна за пиене след голямата авария на помпената станция „Ябълково“. Впрочем, в чл. 7 от Общите условия за предоставяне на услугата на потребителите от ВиК оператора е записано, че „ВиК операторът е длъжен да доставя на потребителите вода с питейни качества, съгласно изискванията на действащото законодателство“. Дефакто това не се спазва. Бях на една крачка да променя тази несправедливост чрез корекция в Закона. Предложението ми бе подкрепено на две четения в Комисията по околна среда и води в Народното събрание. За съжаление не стигна времето този Законопроект да бъде гледан в пленарна зала. Ето заради това сега отново искам подкрепата на хората от Хасково, за да си свърша работата до край.

Няма как да се примиря, че хората плащат за вода, която не е годна за пиене и готвене. Недопустимо е такова нещо да се случва. Още преди години и омбудсманът на Републик България обяви, че не бива да се плаща за некачествена вода.

В момента с експерти изготвяме въпрос и петиция до Европейския парламент, свързани с качеството на питейната вода в Хасково, които ще бъдат готови до дни. Когато текстът бъде завършен окончателно, ще го представя пред гражданите. С тази петиция искам да кажа, че работата ми в българското народно събрание не се изчерпва само до внасянето на законопроекти. Търся и варианти, в които да започнем решаването на проблема и на европейско ниво. Твърде дълго политиците от хасковския регион чакаха някой да дойде и да оправи проблема с водата. Очевидно това няма да стане само с чакане. Трябва да се действа.

Тези неща касаят пряко всеки един жител на нашата област, а и не само на нашата. Надявам се, че хората разбраха кой народен представител какво реално върши за тях и на 14 ноември ще го покажат с гласа си.

Катя Панева
Катя Панева

– По време на предизборната кампания всички кандидати обещавате. Каква е гаранцията, че ще свършите работата, заради която хората ви гласуват доверие?

– Оставям на хората сами да преценят на кой от кандидатите да повярват. Само един факт ще отбележа, който смятам, че е в моя полза. В 46 Народно събрание бях единственият народен представител от област Хасково, който нямаше нито един ден отсъствие от работа. Моето присъствие в парламента го приемам като голяма отговорност и дейността ми там е свързана само и единствено с желанието за промени, каквито хората искат. Освен цената на водата, друга такава промяна е достъпа до здравна грижа в малките населени места. В Ивайловград има една линейка за 50 населени места, в Тополовград една линейка е за 21 населени места и т.н. Има цели райони без зъболекар. Личните лекари са под минимума в малките общини. Всичко това трябва спешно да се промени и този дисбаланс да го няма. С колегите от „Демократична България“ имаме ясно виждане как да стане това. За да го направим обаче, ни е нужна подкрепата на хората.

– Какво искате да кажете на гласоподавателите преди изборите на 14 ноември?

– Искам да ги призова да гласуват, защото бъдещето на България е в техните ръце. От вота на хората зависи дали след 14 ноември ще има работещ парламент и стабилно правителство, което да направи необходимото за нужните реформи във всички сектори. Само тогава ще може да разчитаме на повишаване на доходите, премахване на несправедливото плащане на ВиК услугата, достъпно здравеопазване за всички, ликвидиране на монополите и т.н., което всъщност е и основното желание на гражданите.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button