Хасково

КАТ – Хасково стяга масови проверки на шофьори, коли и пешеходци в акция „Зима“

Започват масови проверки в Хасковска област в традиционната акция „Зима“ от 1 ноември, съобщи началникът на Пътна полиция Димо Чобанов.

Ще се проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. На първо място пътните полицаи ще проверяват състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците. От 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да бъдат оборудвани с гуми за шофиране при зимни условия или да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

Пресконференция
Ангел Янков и Димо Чобанов

Акцията ще се провде на 3 етапа. От 1 до 10 ноември ще е кампанията „Безопасно пътно превозно средство през зимата“ с основна насоченост към коли, велосипеди и превозни средства с животинска тяга. Вторият етап на акцията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ е от 11 до 20 ноември и е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях. Последният етап от акция „Зима“ е под наслов „Безопасно шофиране през зимата“ и ще се проведе в периода 21 – 30 ноември. Проверките ще са насочен към шофьорите на коли, техническата изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците. Ще се отбележи и 21 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия.

В периода 1 ноември 2020 – 1 март 2021 г. в Хасковска област са станали 62 тежки катастрофи, при които са загинали двама души, а са ранени 85. Катастрофата с материални щети са 155. За периода са констатирани 27 460 нарушения, като са съставени 1 593 акта, 4 388 фиша и 21 349 електронни фиша.

Акция „Зима“ се провежда в партньорство със Съюза на българските автомобилисти, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, АПИ и БЧК. Кампанията има за цел и да изгради по-висока култура на шофиране. Ангел Янков от СБА уточни, че по време на акцията ще се засилят проверките на автомобилите и дали те са пригодени за зимните условия. Съюзът разполага с пунктове за технически прегледи в Хасково, Харманли и Димитровград, където водачите могат да получат консултации.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Станимир
Станимир
29.10.2021 15:37 15:37

В СБА имаше един канал и го затвориха, да го дават на час, няма къде да си погледнеш колата отдолу

Dl
Dl
29.10.2021 21:54 21:54

Bravo be KAT vie ste nai golemi te hahahba

ТЪПАНАРИ
ТЪПАНАРИ
30.10.2021 13:07 13:07

айде пак малоумщина
Да слагам аз зимни гуми като се има напредвид че до 2 месеца няма да видим сняг.
Ама нали трябва да спирате хората за най малки глуости

Back to top button