Хасково

Ученици биха потърсили помощ срещу домашно насилие от Бойко Борисов

Петя ПетковаОколо една трета от общо 176 анкетирани ученици от Димитровград са отговорили, че са били свидетели или жертви на домашно насилие, съобщи за Haskovo.info управителят на хасковския клон на фонданция „Български център за Джендър изследвания“ Петя Петкова. 176-те ученици от 8-ми до 12-ти клас от 5 димитровградски училища са попълнили анкета за домашното насилие през миналата седмица. 50% от тях са отговорили с „да“ на въпроса дали са им известни случаи на домашно насилие. Данните от проучването показват, че по-големият процент от децата разпознават като домашното насилие физическото, а доста по-нисък процент сочат психическото. 44 от всички анкетирани ученици са писали, че познават и сексуално насилие като вид домашно насилие

Най-голям процент от подрастващите отговарят, че в случай на нужда биха потърсили помощ от полицията, по-малък брой- от социални служби, а 3% – от медиите. Един ученик е писал, че би потърсил помощ от мутри, при 13 деца като отговор на този въпрос фигурират и премиерът Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и дори кметът на Димитровград.

98 от анкетираните посочват, че биха помогнали на приятел – жертва домашно насилие с пари, дрехи, храна. 121 биха се обърнали към полицията, горещ телефон или училищен психолог. 13 ще търсят саморазправа, а според 16 това не е техен проблем. 

На въпроса от кого ще потърсят помощ ако те самите станат жертва на домашно насилие, 98 от децата отговарят, че ще се доверят на близки или роднини, 12 пък ще си мълчат, защото ще ги е срам. Според половината от анкетираните ученици, за да се намалят случаите на този вид насилие, трябва повече да се говори за проблема.

Най-добро познаване на законите за защита от домашно насилие и организациите, които се борят с него, са показали учениците от Природо-математическата гимназия в Димитровград и ЕГ „Иван Богоров“. И в двете училища в края на миналата учебна година са се провели интерактивни обучения по темата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button