Регион

Отровна вода тече от чешмите в Меричлери, Великан и Татарево

снимка Георги Даскалов

Докато проблемът не бъде решен хората в Меричлери ще пият вода от водоноски

Водата в град Меричлери, димитровградското село Великан и хасковското село Татарево е опасна за пиене. В нея са открити количества арсен над нормата, съобщиха за Haskovo.info от Регионалната здравна инспекция. 

Допустимата норма на арсен в питейната вода е 10 микрограма на литър. Инспекторите са регистрирали двойно повече – 20 микрограма от химичния елемент във водата, която тече от чешмите в Меричлери, Великан и Татарево, уточни директорът на РИОКОЗ – Хасково д-р Делчо Янев.

Той допълни, че изследванията са започнали през месец май. Вчера са издадени заповеди, адресирани до директорите на водните дружества в Димитровград и Хасково за негодността на водата. 

За жителите на трите населени места се осигурява питейна вода с водоноски. В детската градина и училището в Меричлери е доставена минерална вода. Разпространени са съобщения, че водата е негодна за пиене. Изходът от ситуацията е нов водопровод или филтър на настоящия.

От РИОКОЗ уточниха, че не става въпрос за промишлено замърсяване. Най- вероятно арсенът е проникнал в питейната вода чрез минерализация

Арсенът е химичен елемент, който при натрупване на по-големи количества в организма предизвиква високо кръвно налягане, рак и малформации в новородените.

Вижте още за проблема във видео репортажа

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button