Регион

8 социални жилища ще изграждат в Свиленград

Стартира процедура за изграждане на социални жилища в Свиленград по облекчен ред чрез учредяване на право на строеж без търг или конкурс, съобщават от общината.

С решение на Общинския съвет за целта е определен урегулиран поземлен имот на улица „Граничар“. Там ще могат да се построят 8 жилища. Освен че предостави терен, общината подготви и всички необходими документи и проекти за изграждане на обекта. След като приключи процедурата по подбор, всеки от одобрените кандидати ще може веднага да започне самостоятелно строителство на своето жилище.

Вече е обявен прием на заявления за участие в процедурата. Срокът за подаване на документи е до 30 ноември. Одобрените кандидати ще бъдат определени с решение на Общинския съвет. От инвестиционната инициатива могат да се възползват семейства с установени жилищни нужди по реда на чл. 45а от Закона за общинската собственост. Всички кандидати, подали заявление, е необходимо да бъдат включени в списъка на картотекирани нуждаещи се граждани.

За първи път в община Свиленград се изпълнява подобна социална инициатива, коментира кметът арх. Анастас Карчев. Това е заложено в Стратегията за управление на общинската собственост за периода 2019 – 2023 г. Целта е да се отговори на жилищните нужди на млади хора и семейства от община Свиленград чрез предоставяне на възможности за строеж на жилищни сгради за справяне с демографските проблеми на територията на общината. Ако инициативата е успешна и има интерес от хората, общината ще продължи да работи по този модел, като в съответствие с необходимостите поетапно увеличава броя на социалните жилища, допълват от кметството.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button