Любопитно

160-годишнина чества хасковският храм „Св. Архангели Михаил и Гавриил“

С изложба базар на детски рисунки „Ангелът – моят хранител“ започна празничната програма по случай 160-годишнината на храма „Св. Архангели Михаил и Гавриил“ в Хасково.

В следобедните часове се състоя детска творческа работилница за обредни печива. Какви пити и хлябове са приготвяли българите за големите християнски празници показа Бети Василиева. Децата са от неделното училище, а обредният хляб ще е за съботната заупокойна литургия за Архангелова задушница. Отделно ще има питки с лика на Архангел Михаил. Вече приключва освежаването на храма.

Храм „Св. Архангели Михаил и Гавриил“ е построен през далечната 1861 г. Зидари от Карлово и Брацигово съграждат духовната обител за кратко време. Богатите дърворезби на иконостаса, архиерейския трон и на малките иконостаси са дело на известния майстор Яне Спиров. Много от иконите на имат ктиторски надписи на гръцки език. Сред тях изпъкват „Събор Архангелски“ – патронната икона от 1866 г., „Св. Йоан Кръстител“ от 1872 г.

Църква

Поради изключителната архитектурна значимост на храма, неговата автентичност и майсторска изработка на иконостаса и стенописите, през 1972 г. той е обявен за паметник на културата от национално значение.
През годините храмът получава подкрепа от много дарители – и богати, и бедни. Сред тях са индустриалецът-тютюнотърговец Георги Чалбуров, основателят на шивашката индустрия в Хасково Хаджи Васил Хаджи Тодоров.

Църква

Куполът на камбанарията на църквата грейна в позлата през 2003 г. Със средства от Министерството на културата и дарения от миряни наскоро завърши мащабна реставрация на сакралната живопис по проект, одобрен от Националния институт за паметниците на културата.

В събота, на Архангелова задушница, ще бъде отслужена всеобща панихида в памет на свещенослужители, служители, певци, диригенти, хористи, миряни. В неделя ще бъдат наградени участниците в изложбата за рисунки и ще има празничен концерт и водосвет. В деня на Св. Архангели Михаил и Гавриил в понеделник празнична литургия ще огласи 160-годишната църква.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button