Хасково

Меричлерци на протест, обвиниха РИОКОЗ и „Каолин“ за арсена

Танко Русев и Емил Георгиев

Танко Русев и Емил Георгиев

Взривните дейности, които извършва фирма „Каолин“ са причинили замърсяването на водата с арсен на жителите на град Меричлери и село Великан“.

Това заяви днес председателя на ПК „Екогласност“ Емил Георгиев. По думите му начините живителната течност да бъде замърсена са три – умишлено, повърхностно и чрез разместване на подземните пластове. „РИОКОЗ хвърля прах в очите на хората като обяснява замърсяването на водата с процеса на минерализация“, твърди Георгиев. По думите му разместване на земните пластове можело да има само при обилни снеговалежи или земетресение, но такива природни явления не са регистрирани в Меричлери и Великан. Консултациите със специалисти сочели, че причина за разместването на земните пластове са взривните дейности, които „Каолин“ извършва на кариера „Великан“.

От „Eкогласност“ се заканиха да съдят Министерствата на икономиката и околната среда и водите, а в неделя ще организират гражданско неподчинение по време на което жителите на Меричлери ще блокират пътя и жп линията Димитровград – Стара Загора. Искането им е да бъде направено оценка за въздействие върху околната среда.

Емил Георгиев подчерта, че той и инициативния комитет от Меричлери са алармирали за екологичната катастрофа още преди 6 месеца, но нито една институция не им е обърнала внимание. Потърсили помощ и от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, на когото изпратили цялата преписка по случая. „Дори не получихме обаждане с благодарност, че сме му предоставили документацията. За сметка на това имах обаждане от депутата Петър Курумбашев, който ми каза да не се занимавам с „Каолин“, твърди лидерът на „Екогласност“.

За безплатни прегледи на жителите на Меричлери ще настоява още инициативния комитет от града, съобщи днес пред медиите неговият председател Танко Русев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button